Black River Gores National Park

Wandelen door de ongerepte natuur van Mauritius doe je in het Black River Gores National Park. Dit is een nationaal park dat gelegen is in het zuidwesten van het eiland. Een uitstapje naar dit park kan je vaak combineren met een bezoek aan het dorpje Chamarel. Hier vind je het bijzondere zevenkleurige zand en geweldige watervallen.

 

Het nationale park is voor veel toeristen de ware reden om af te reizen naar het zuidwesten van het eiland. Hier vind je indrukwekkend veel verschillende plantensoorten en zeldzame dieren. Mauritius kent in totaal 700 plantensoorten. In het nationaal park vind je hier al 311 soorten van. Ook de nationale bloem van Mauritius is hier te vinden. De Trochetia Boutoniana staat voor de ultieme schoonheid van het eiland. Deze prachtige bloem is te bewonderen in het Black River Gores National Park.

 

Black River Gores National Park staat tevens bekend om de zogenoemde ‘Gorges’ in het midden van het park. Zo worden de diepe ravijnen genoemd die inmiddels zijn begroeid met inheemse bomen en struiken. Het beeld van deze ‘Gorges’ is tekenend voor de schoonheid van het gehele park.

 

Geschiedenis

 

Het nationale park opende pas in 1994. Op dat moment besloot het ministerie van Landbouw en Visserij dat het tropisch regenwoud behouden moest worden. Zeldzame dieren en planten leken uit te sterven en het was hoog tijd om daar verandering in te brengen. De NPC zorgt voor de bescherming van het park. Zij behoren tot een tak van de Ministerie van Landbouw. Hun doel is om zoveel mogelijk dieren, planten en bomen te beschermen en het park zo schoon mogelijk te houden. Inmiddels bedekt het park zo’n 3,5% van het gehele eiland. Het park verleent zich bij uitstek voor stoere wandelaars die graag een ruige wandeling maken door de ongerepte natuur van Mauritius. Op sommige plekken in het bos is het mogelijk om met de auto te rijden. Let goed op de borden en afzettingen. Autorijden in beschermd gebied wordt niet op prijs gesteld.

 

Een bezoekje aan de Black River

 

Het natuurpark in Mauritius biedt elke wandelaar genoeg uitdagingen. Of je nu een ervaren of beginnende wandelaar bent, in het nationale park staan er genoeg uitdagingen te wachten. In het park wordt bij meerdere routes aangegeven hoe zwaar deze zal zijn. Je kunt kiezen uit steile, vlakke, korte en lange routes. De verschillende wandelroutes brengen je langs de mooiste plekjes in het park. Terwijl je afdwaalt naar beneden kun je via de ‘gorges’ oversteken naar de Black River. Hier is het heerlijk vertoeven terwijl je even een frisse duik neemt of door middel van pootjebaden lekker tot rust komt.

 

Door het gehele park kun je verschillende picknickgelegenheden vinden. Hier kan je even lekker de voeten tot rust laten komen en een hapje en een drankje nuttigen. De wegwijsborden zijn niet altijd even duidelijk. Enige ervaring en kennis in het wandelen in een natuurgebied is dan ook zeker een pré. In sommige gevallen willen locals graag een rondleiding geven door het Black River Gores National Park. Schroom je dan ook niet om hiernaar te vragen.