Ganga Talao

De Ganga Talao is een echte must see

Eén van bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen wanneer je op vakantie gaat naar Mauritius is de Ganga Talao. Het staat ook wel bekend onder de naam Grand Bassin. Het Grand Bassin is een indrukwekkend kratermeer dat zich bevindt in het afgelegen berggebied Savanne. Het ligt in het hart van Mauritius op zo’n 550 meter boven de zeespiegel. Hoe diep het meer precies is, is onbekend, maar wordt geschat op ongeveer 18 meter. De Hindu naam vertaalt zich het beste als het Meer van Ganga. Daarmee wordt verwezen naar de heilige rivier de Ganges in India. In 1972 is er namelijk water van de Ganges vermengd met het water in het meer. Dit is gedaan om het meer een symbolisch verbintenis te geven met de heilige rivier. Toen is ook de naam officieel veranderd in Ganga Talao.

Ganga Talao

Het Gangao Talao meer

Hindu heiligdom

Inmiddels wordt de Ganga Talao gezien als hét Hindu heiligdom in Mauritius. Langs de oevers van het meer bevinden zich tempels die zijn gewijd aan verschillende goden die door Hindu’s worden vereerd. Zo vind je er de Sagar Shiv Mandir, de grootste tempel die is gewijd aan de god Shiva, één van de belangrijkste goden in het Hindoeïsme. Wanneer je bij de Ganga Talao arriveert zal je overigens direct het standbeeld van Shiva opvallen. Het beeld werd daar in 2007 bij de ingang geplaatst. Het is een enorm beeld van maar liefst 33 meter hoog en is geheel van brons gemaakt. De Hindu naam voor dit beeld is de Mangal Mahadev.

Beeld van Shiva bij het meer

Naast bovengenoemde tempel bevinden zich aan meer kleinere tempels die zijn gewijd andere de goden Hanuman, Ganesh en de godin Ganga. Maha Shivaratri, oftewel de Nacht van Shiva. Dat is de naam van het jaarlijkse feest waarbij de god Shiva wordt vereerd. Op deze dag trekken duizenden pelgrims te voet van hun huis naar meer. Tijdens hun reis worden ze eten en drinken aangeboden door vrijwilligers die zich langs de weg opstellen. De pelgrims dragen handgemaakte schalen naar het meer met offers van fruit, wierook en lichtjes.

Druk bezocht

De Ganga Talao is een zeer populaire en veel bezochte bezienswaardigheid, zowel door gelovigen als door toeristen. Omdat het voor Hindu’s een belangrijke heilige plaats is zie je er veel mensen naartoe trekken om te bidden en te mediteren. Voor toeristen is het een populaire plek om te bezichtigen vanwege de schoonheid van het meer en de omgeving. Je vindt er prachtige uitzichten, het biedt vele mogelijkheden om te wandelen. En dan heb je natuurlijk nog de apen. Rond het meer woont een groot aantal apen die er altijd wel voor in zijn om te spelen of iets lekkers te eten van je te krijgen. Toegang tot de Ganga Talao is gratis. Een vrijwillige donatie wordt uiteraard als zeer welkom ervaren. Met de vrijwillige donaties zijn er meer mogelijkheden om de tempels goed te onderhouden. Nog een belangrijke tip voor toeristen: denk er aan om je schoenen uit te doen voordat je bij een van de tempels naar binnen gaat.