Le Morne Brabant

Bezoek het schiereiland Le Morne Brabant

Als je graag iets wilt bezichtigen tijdens je verblijf op Mauritius heb je daar zeker voldoende mogelijkheden toe. Een toeristische trekpleister die zeker de moeite waard is, is het schiereiland Le Morne Brabant. Dit eiland ligt in het uiterste zuidwesten van Mauritius en je vindt er een berg met dezelfde naam.

Le Morne Brabant

Le Morne Brabant

Tussenstation voor de slavenhandel

Het eiland kent een lange geschiedenis waarin de slavenhandel een prominente rol speelt. Mauritius werd in de tijd van de slavenhandel veel gebruikt als tussenstop waarna de slaven verder vervoerd werden. De slaven die achter bleven kregen kinderen en hun nakomelingen stichtten na de afschaffing van de slavernij dorpjes zoals Le Morne. De slaven werden door zowel de kolonisatoren van het eiland vanuit het Afrikaanse continent gehaald waarbij Mauritius en dus ook Le Morne als tussenstation fungeerden. Van daaruit werden de slaven naar andere koloniën gestuurd maar er bleven er ook veel achter op Mauritius zelf om daar te werken voor de toenmalige machthebbers. Het eiland was rijk aan suikerplantages waar veel slaven te werk gesteld waren.

 

Slaven lieten zich niet beknotten

Het eiland staat op de lijst van Werelderfgoederen van Unesco en het is ook zeker bijzonder te noemen. Het eiland zelf staat sinds het begin van de 19de eeuw al bekend als schuilplaats voor de slaven die ontsnapt waren. Op het moment dat er troepen van de kolonisator in aantocht waren om de slaven die zich verborgen hielden op het schiereiland terug te halen zodat ze weer te werk gesteld konden worden zagen ze deze aankomen en kozen ervoor zich te verschuilen in een van de grotten op het eiland. Er werd echter ook veelvuldig door de slaven gekozen om zich van de rotsen te storten, de oceaan in. Ze maakten nog liever een einde aan hun leven dan dat ze weer als slaaf gingen werken. Derhalve staat het eiland symbool voor de toenmalige slavenhandel en alles wat daarmee gepaard ging.

 

Symbool van de slavernij

Op Le Morne Brabant vind je een gedenkteken terug aan de voet van de rotsen. Het symboliseert de slavernij maar laat nog meer zien van wat er gebeurd is op het eiland. Het is voorzien van een gedicht waarin duidelijk verwezen wordt naar de daden van de toenmalige slaven die de dood verkozen boven een leven in slavernij.

Ontstaan van de huidige samenleving

Het eiland laat zien hoe de geschiedenis van Mauritius was maar ook hoe de huidige samenleving tot stand gekomen is. Het is een samensmelting van slavernij en mensen die op basis van een contract daar gingen werken die geleid hebben tot het huidige Mauritius. Deze twee systemen hebben er samen voor gezorgd dat het eiland geworden is zoals het nu is. De vele slaven maar ook de arbeiders die er werkten op contractbasis wil men gedenken en ook hun nakomelingen een plek geven waaruit duidelijk blijkt wat er zich afgespeeld heeft in de koloniale periode. Derhalve wordt er ook nog ieder jaar herdacht dat de slavernij aan zijn einde kwam en wat dit voor de mensen daar betekend heeft.

 

 

Le Morne Brabant beklimmen

Ook is het mogelijk om de berg te beklimmen. Aan de voet van de berg staat een monument die symbool staat voor de vrijheid van de slaven. De hike is een uitdagende klim, maar het uitzicht waard.

Uitzicht Le Morne Brabant

Het uitzicht vanaf de top van Le Morne Brabant