Maison Eureka

Het eiland Mauritius is heel wat jaren in handen geweest van de Europeanen. Vandaag de dag is de invloed van de koloniale periode nog goed te voelen. Zo zijn er nog een aantal koloniale woningen die stammen uit de tijdperk dat Europeanen het land in bezit hadden. Veel van die koloniale woningen worden tegenwoordig gebruikt als restaurant, museum of andere toeristentrekpleister. Dankzij deze gebouwen kunnen de locals hun eigen geschiedenis vertellen. Dat is voor de inwoners ontzettend belangrijk. Zij willen toeristen duidelijk maken hoe hun eiland tot stand is gekomen, welke verliezen ze geleden hebben en hoe hard ze geknokt hebben om hier weer bovenop te komen. Maison Eureka is een museum/restaurant dat gevestigd is in de plaats Moka. Dit koloniale landhuis is zeker een bezoekje waard.

 

Mauritius in de 19e eeuw

 

Maison Eureka is dagelijks open voor toeristen. Je kunt er voor kiezen om het landhuis zelfstandig door te lopen, maar je kunt ook gebruik maken van een speciale gids. In het koloniale landhuis wordt een nauwkeurig beeld geschetst van Mauritius in de 19e eeuw. Je leert meer over de lokale bevolking in die tijd en de gebruiken en tradities die vandaag de dag nog steeds worden toegepast. Het huis is zowel een museum als een restaurant. In het restaurant kan je niet alleen genieten van de uitstraling van het landhuis, maar kan je ook nog eens lokale gerechten proeven. Het creoolse eten wordt genuttigd onder het genot van een drankje op het buitentterras. Terwijl je geniet van het uitzicht kan je meerdere streekproducten en bijzondere hapjes proeven. Vraag gerust aan de chef om jullie te verrassen. Het creoolse eten is voor veel Nederlanders een waar (vr)eetfestijn.

 

Een wandeling in de omgeving van Maison Eureka

 

Na het bezoeken van het koloniale landhuis is het een ware aanrader om ook nog even de paden langs het huis te beklimmen. De tuin van Maison Eureka is werkelijk prachtig. Je vindt hier paden om een bezoekje aan de watervallen te brengen. De paden zijn niet altijd even makkelijk te bewandelen. Wij raden dan ook aan om stevige wandelschoenen mee te nemen. Het resultaat van de wandeling is echter verbluffend mooi. De schoonheid van de watervallen zijn het helemaal waard.

 

Vervoer naar Maison Eureka

 

Maison Eureka is gelegen in Moka, dit is een plaatsje vlakbij het vliegveld van Mauritius. Ook vanaf andere gebieden in Mauritius is Moka goed te bereiken. De (snel)wegen zijn goed bereikbaar en er rijden diverse bussen en taxi’s die je veilig heen en terug kunnen vervoeren. Maison Eureka ligt in het hart van Moka. Deze is zeer gemakkelijk te vinden. Bedenk wel dat bussen niet de hele dag door rijden. Als je een busrit wilt maken is het belangrijk dat je eerst de bustijden goed onder de loep neemt. Zo weet je zeker dat je straks niet ergens gestrand achterblijft. Let ook goed op de prijzen die de taxichauffeurs vragen. Zij vragen al snel de hoofdprijs aan toeristen en vaak krijgen ze het voor elkaar om voor die prijs een rit te maken. Een busrit is echter een stuk goedkoper. Zelfs het huren van eigen vervoer is dikwijls voordeliger. Bekijk goed de verschillende vervoersmiddelen en bespreek met een eventuele reisleider de opties.