Seven Coloured Earths

De kleuren van de Seven Coloured Earths

Heb je ooit wel eens gehoord van de Seven Coloured Earths? Op vakantie in Mauritius zal deze naam je zeker niet ontgaan zijn. Het is dan ook één van de bezienswaardigheden die vakantiegangers op Mauritius in ieder geval gezien moeten hebben. Het gaat om een redelijk klein gebied in de Chamarel vlakte in het zuidwesten van Mauritius waar zich zandduinen bevinden. Het bijzondere van deze zandduinen is dat ze zijn ontstaan uit 7 verschillende kleuren zand. Deze kleuren benaderen de kleuren rood, bruin, violet, groen, blauw, paars en geel. Doordat het zand zich mengt ontstaat er een soort streeppatroon van de verschillende kleuren. Het patroon kan spontaan veranderen waardoor het altijd een fascinerend verschijnsel blijft. Dit gebeurt door de lichtinval die door de dag heen veranderd. Bij felle zon bijvoorbeeld zijn de verschillen in de kleuren goed te zien. Je kan het wandelpad nemen dat om de zandduinen loopt zodat je de duinen van alle kanten kan zien. Je zal merken dat je vanuit een andere hoek een heel ander patroon en andere kleuren zal zijn. Ook dit  heeft te maken met de lichtinval. De veranderende patronen en kleuren zullen je blijven fascineren.

Hoe komt het zand aan zijn kleuren?

De ontstaan van het gekleurde zand vind je in basalt, oftewel vulkanisch gesteente dat is ontstaan na vulkaanuitbarstingen. In de loop van de tijd is dat vulkanisch gesteente zich gaan veranderen in klei. Op zijn beurt is de klei door middel van een scheikundig proces veranderd in zand. Dit uiteindelijke zand bevat ijzer en aluminium. De aanwezigheid van ijzer verklaart de rode en antraciet achtige kleuren van het zand terwijl de blauwe en rode kleuren worden veroorzaakt door het aluminium. Het kleurverschil wordt mede bepaald doordat ver in het verleden het hete vulkanische gesteente onder verschillende omstandigheden en temperatuurverschillen is afgekoeld. Wonderlijk is ook dat er geen sprake is van erosie, ondanks de tropische regenbuien die het gebied kunnen treffen. De regen heeft overigens in de loop van de eeuwen wel gezorgd voor het heuvellandschap. Dit is een hele technische uitleg over een verschijnsel wat gewoon erg bijzonder is om te zien.

Het bijzondere van Charamel

In de loop van de tijd zijn de Seven Coloured Earths bij het dorp Charamel steeds meer onder de aandacht van toeristen gekomen. Je ziet met name vanaf 1960 een flinke toename van toeristen die het verschijnsel met eigen ogen willen zien. Om de zandduinen te beschermen zijn er houten hekken omheen geplaatst zodat je niet meer over het zand kunt lopen. Langs het hek kan je verschillende observatieposten vinden zodat je altijd een goed uitzicht hebt op de duinen. Aan de kinderen is ook gedacht. Zij zullen waarschijnlijk sneller uitgekeken zijn op de zandduinen dan jijzelf en kunnen zich verder prima vermaken in de leuke speeltuin. Bovendien wonen in dit gebied enkele reuzeschilpadden. Altijd leuk om die in het echt te zien. Maar de gekleurde zandduinen zijn overigens niet het enige wat Charamel te bieden heeft. Het dorp staat eveneens bekend om zijn prachtige watervallen. Wanneer je Charamel bezoekt zijn beide bezienswaardigheden goed te combineren.