Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden

Rondwandelen in de Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanische tuinen

Ben je op Mauritius, breng dan eens een bezoekje aan de Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden. Dat is een hele mond vol, daarom staat de tuin ook wel bekend onder de kortere officieuze benaming de Botanic Garden. De botanische tuin heeft in de loop van de tijd verschillende namen gedragen maar sinds 1988 is de officiële benaming de Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden, genoemd naar de eerste minister president van Mauritius.

Wanneer je in de hoofdstad Port-Louis bent is het maar een korte reis naar deze prachtige tuin. De tuin bestrijkt een enorm gebied van ongeveer 25 hectare waar je met gemak een week in kan rondlopen voordat je alles hebt gezien. Het is verstandig om de tuin te bezichtigen vergezeld van een gids. Deze laat je de meest bijzondere plekjes en planten zien en je er extra informatie over vertellen. De kosten van een gids vallen overigens heel erg mee. Je kan een gids inhuren voor ongeveer een euro per persoon.


 

Oorspronkelijk een privé tuin

Deze botanische tuin is de oudste van het zuidelijk halfrond en vindt zijn oorsprong omstreeks 300 jaar geleden. Toen regeerde de Franse gouverneur Pierre Poivre over Mauritius. Hij was een fanatieke botanist en bij hem ligt dan ook de oorsprong van de Botanic Garden. In die tijd het gebied zijn privé tuin. Er zijn echter theorieën dat de tuin nog wat ouder is dan dat. Hij zou in 1735 zijn aangelegd door een eerdere gouverneur, Francois Mahé de Labourdonnais. Hij zou de tuin hebben gebruikt om zijn huishouden, de inwoners van Port-Louis en de bemanning van aanmerende schepen te voorzien van groenten.

Pierre Poivre staat erom bekend kruidenplanten, zoals kruidnagel en nootmuskaat van andere delen van de wereld over te hebben gebracht naar Mauritius. Maar niet alleen hij heeft planten mee gebracht naar de Botanic Garden. Door de jaren heen zijn er bomen gepland door verschillende regeringsleiders of leden van een koninklijk huis. Zo staan er onder andere bomen die persoonlijk zijn geplant door Indira Gandhi, princes Margaret, Francois Mitterand en Robert Mugabe.

 

Bijzondere flora

Van een dergelijk grote tuin kan je verwachten dat het veel verschillende planten en dieren herbergt. En dat is dan ook zo. Alleen al aan planten vind je er meer dan 650 verschillende soorten. De tuin staat bekend om de aanwezigheid van enkele bijzondere planten.

Hierdoor worden echte natuurliefhebbers aangetrokken om eens een bezoek te brengen aan de tuin. Enkele voorbeelden van deze speciale planten zijn de Baobabs en de Palmier Bouteille. Een echte bezienswaardigheid zijn de Giant Water Lilies. In de uitgestrekte vijver kan je deze enorme exemplaren bewonderen. In de tuin groeit nog een bijzondere soort boom, namelijk de tropische ebben. Deze boom staat bekend om zijn donker gekleurde, zeer harde ebbenhout. Bovendien vind je in de tuin een uitgebreide verzameling planten met een medicinale werking en een grote kruidentuin. Wanneer je een excursie naar de Botanic Garden maakt mag je zeker niet de palmbomen overslaan. Er groeien maar liefst 85 verschillende soorten waaronder palmbomen die zijn overgebracht van andere delen van de wereld.