Feestdagen en vieringen

Mauritius is een melting pot van diverse culturen, tradities en religies. Dankzij de koloniale tijd zijn er diverse bevolkingsgroepen achtergebleven op het eiland. De locals komen uit drie verschillende continenten en kennen allemaal hun eigen gebruiken. De immigranten hebben hun tradities en culturele vieringen overgebracht op de rest van de bevolking. Mauritius staat bekend om de diverse religieuze feestdagen en de vrede en harmonie waarop deze gevierd worden. Waar we in andere landen zien dat diverse religies en feestdagen botsen, viert iedereen in Mauritius samen in hun geloof. Mauritius is een zeer gelovig eiland en kent dan ook veel verschillende feestdagen en vieringen. Wij hebben de belangrijkste feestdagen op een rijtje gezet.

 

Feestdagen December / Januari / Februari

Fire walking: dit is een ceremonie van de Tamils en vindt altijd plaats in de periode tussen december en februari. 10 dagen staan in het teken van bidden, mediteren en het zuiveren van hun zonden. Ter afsluiting van deze 10-daagse gaan de Tamils naar een tempel en lopen ze over brandende kolen.

 

Holi: dit is een vrolijke feestdag voor de inwoners van Indiase afkomst. Hierbij gooien de mensen gekleurd poeder en water op elkaar. Dit zijn gelukwensen voor het nieuwe jaar.

 

Id-El-Fitr: dit feest wordt in Nederland ook wel het ‘Suikerfeest’ genoemd. Hierbij wordt de ramadan, een periode van vasten voor de moslims, afgesloten met een heerlijke maal. Ook worden er geschenken uitgewisseld en gelukwensen uitgewisseld.

 

Maha Shivratree: dit is een festival voor de aanhangers van het hindoeïsme. Zij vieren feest ter ere van de God Shiva. Ze leggen een lange tocht af en komen uiteindelijk samen bij de Grand Bassin. Ze halen ‘heilig water’ uit de rivier en maken deel uit van meerdere ceremonies gedurende 4 tot 5 dagen.

 

Onafhankelijkheidsdag in Maart

Op 12 maart wordt de belangrijkste feestdag in Mauritius gevierd: de onafhankelijkheidsdag. Deze dag kent nationale trots. Dit was de dag dat het eiland weer van de inwoners werd, weg uit de klauwen van Europese machtshebbers.

 

Feestdagen in September en Oktober

In september en oktober zijn er weinig feestdagen. De belangrijkste is de Père Laval Bedevaart. Ieder jaar reizen op 9 september diverse Mauritianen af naar Sainte-Croix. Hier brengen ze een bezoek aan het graf van de Heilige Jaques Desire Laval. Hij werd als eerste door de paus heilig verklaard. Geloven in Père Laval zou genezing voorspoedigen.