Port Louis


Port Louis is de hoofdstad van Mauritius. Dit is een druk bevolkte stad aan de westkust van het tropische paradijs. Het contrast lijkt vaak een beetje vreemd. Een tropisch onbewoond eiland, zo komt Mauritius over bij de gemiddelde toerist. Na het ontmoeten van de locals is het duidelijk dat iedereen hier even vriendelijk en meegaand is. Toch is er nog steeds geen sprake van echte drukte. Een bezoekje aan Port Louis haalt je direct uit die waan.

Port Louis was in de 17e eeuw in handen van de Nederlanders. Zij gaven de haven de naam ‘Noordwester Haven’. Bijna een eeuw later zouden de Fransen hun macht teruggrijpen en kwam er een einde aan de koloniale periode van de Nederlanders in Mauritius. Als eerbetoon aan de toekomstige Franse koning werd de haven Port Louis genoemd. Pas rond 1800 besloten de Fransen dat Port Louis een echte havenstad zou worden. Tot die tijd was het een klein dorp waar enkele hutten stonden en een paar locals verbleven. Na 1800 groeide het dorpje uit tot een gigantische stad, een stad die enkele eeuwen later meer dan honderdduizend inwoners telt.

Vanzelfsprekend de grootste stad?

Het klinkt bijna vanzelfsprekend dat deze havenstad uiteindelijk is uitgegroeid tot de hoofdstad van Mauritius. Dat is het echter niet. Port Louis heeft zware verliezen geleden. Enkele malen is de stad bijna massaal verwoest. Zo ontstond er in 1816 een gigantische stadsbrand. Deze verwoestte bijna 80% van de stad en honderden mensen verloren hun leven. In 1866 reduceerde een malaria-uitbraak een groot gedeelte van de bevolking. In de jaren die daarop volgden, werd de stad meerdere malen geteisterd door orkanen en ander natuurgeweld.

Dankzij de veerkracht en het optimisme van de locals is de stad echter telkens weer opgekrabbeld. Belangrijker nog: de stad kwam telkens nog groter en sterker terug. Port Louis is vandaag de dag nog steeds de belangrijkste economische en logistieke schakel van het eiland.

Voorkom files tijden je bezoek aan Port Louis

Als toerist is er veel te beleven in Port Louis. De drukte in de stad geeft een bijzonder contrast tegen de drukte op de rest van het eiland. Toch is het wel belangrijk om met enkele zaken rekening te houden voordat je je een bezoek brengt aan de hoofdstad. Port Louis is met recht de drukste stad van het eiland. Dit is dan ook goed te merken als je kijkt naar het verkeer dat door deze stad heen raast. De snelweg in het midden van de stad helpt hier ook niet echt bij. Elke dag weer teisteren files de stad. Vanaf 3 uur in de middag is het een drama om de stad te verlaten.

Het wordt toeristen aangeraden om enkel overdag een bezoekje te brengen aan Port Louis. De stad bruist op een doordeweekse dag en valt stil als de avond valt. Overdag geniet je van een gezellige drukte op de Centrale Markt en zijn musea en andere bezienswaardigheden geopend. Ook in het winkelcentrum Le Caudan Waterfront is het goed vertoeven. Wij raden aan om voor de spits begint de stad te verlaten. Na drie uur loopt de stad langzaam leeg met gruwelijke files tot gevolg. Voorkom onnodige stress en frustratie door voor drieën te vertrekken.  

De Centrale Markt

Ben je benieuwd naar de gewoontes van de locals? Nieuwsgierig naar de lokale producten? Dan mag een bezoekje aan de Centrale Markt niet ontbreken. Dit is een overdekte markt in het hart van de stad. Bij deze markt maak je kennis met de mooiste streekproducten en bijzondere kruiden die al jarenlang door de lokale bevolking worden gebruikt. Echte foodies kunnen hier hun hart ophalen. Hier vind je de nodige inspiratie voor lekker lokaal eten en maak je kennis met diverse kruiden, groentes en fruitsoorten die je nog nooit eerder hebt gezien. De kraampjes vol groente, fruit en kruiden zijn gevestigd op de begane grond van de Centrale Markt

Let op de uitstraling van de kraampjes als je langs de verschillende verkopers loopt. De verkopers hebben een bijzondere manier aangeleerd om hun producten aan te prijzen. Zo verkopen ze niet slechts één soort tomaat, maar worden er wel tientallen verschillende tomaten in diverse prijsklassen uitgestald. Dit zijn niet altijd verschillende rassen en toch worden ze in diverse prijscategorieën geplaatst. Waarom? Omdat de ene tomaat van betere kwaliteit is dan de ander. Ook de grootte speelt een belangrijke rol.

In Nederland kennen we dit niet. Wij zijn gewend dat alle tomaten in een bak liggen en dat we zelf kunnen selecteren welke wij willen hebben. Na het wegen wordt er een prijsje gegeven aan de tomaten. In Port Louis ligt dit anders. De verkoper bepaalt welke tomaat van betere kwaliteit is en hoeveel hij hiervoor mag vragen.

De bovenste verdieping van de Centrale Markt is vooral gericht op de toeristen. Locals brengen hier weinig tijd door. Hier vind je verschillende souvenirs, handwerken en kledingstukken.

Tip: breng ook een bezoekje aan de Food Court op de begane grond. Hier kan je lokale gerechten proeven tegen een gereduceerde prijs. Het geheel oogt niet heel gezellig, maar het eten is het dubbel en dwars waard!

 

Le Caudan Waterfront

Le Caudan Waterfront is een toeristische trekpleister in Port Louis. Hier kan je niet alleen urenlang shoppen, maar ook je geluk beproeven in de casino of een lekker middagje uitgaan. Ook vind je meerdere restaurants die heerlijke lokale gerechten serveren en is het mogelijk om geld op te nemen bij een geldautomaat. Profiteer goed van die mogelijkheid, geld pinnen in Mauritius is vaak enorm lastig. Le Caudan Waterfront geeft je het gevoel van een vakantie in Spanje. Een heerlijke boulevard, talloze winkeltjes, terrassen en restaurants. Als je een dagje de drukte op wilt zoeken is deze plek een ware must.

 

 

Omdat er heel veel accomodaties in Port Louis zijn helpen we je graag een stukje verder. Check hieronder de beste deals!Booking.com