Backpacken in Mauritius

Mauritius staat vooral bekend als exotisch oord voor honeymooners en gelukszoekers. Maar wist je dat dit eiland zich ook perfect verleent voor backpack avonturen? Waar de meeste mensen zich wanen in luxe en zich laten verwennen in dure 5-sterren resorts, zijn er ook genoeg mensen die zich klaarmaken voor een geweldig avontuur: backpacken in Mauritius.

Minder luxe graag!

 

Mauritius is een waar tropisch paradijs. Dit is het plaatje dat je voor ogen hebt als je denkt aan een exotisch eiland. Veel mensen associëren Mauritius ook als een luxe oord. Peperdure resorts, parelwitte stranden, palmbomen: een vakantie die enkel voor rijken weggelegd is. Gelukkig is deze gedachtegang onjuist. Ook in Mauritius vind je zeer betaalbare accommodaties. Ook deze accommodaties zijn ingesteld op de toeristen en laten je baden in ontspanning en luxe. Soms zit je daar gewoon niet op te wachten. De omgeving is prachtig, maar is die luxe wel écht nodig?

 

Ga jij ook liever back to basic? Wil je niet al te veel geld uitgeven aan je vakantie en wél genieten van de gerepte natuur? Dan is backpacken door Mauritius de ideale oplossing. Met een klein budget naar Afrika, is dat wel mogelijk? Jazeker, wij vertellen je hoe je van backpacken in Mauritius één groot succes maakt en welke mustsee hotspots je niet mag missen.  

 

Algemene informatie over Mauritius

 

Mauritius is een zeer klein eiland in de Indische Oceaan. Het eiland is zelfs nog kleiner dan Nederlands Limburg en is in verhouding meer vergelijkbaar met provincie Utrecht in ons land. Door de grootte van het eiland zijn we al snel geneigd om te denken dat het eiland een backpack avontuur niet waard is. Het tegendeel is echter waar. De natuur is niet alleen wonderschoon, maar ook de tradities en gastvriendelijkheid van de locals zorgen er al snel voor dat je je op je gemak voelt. Veel toeristen beschrijven een bezoekje aan het eiland als ‘thuiskomen’. Hoe meer tijd je doorbrengt op het eiland, hoe meer je ontdekt.

 

Als we denken aan Mauritius, denken we vooral aan langgerekte stranden en een heldere zee vol tropische vissen. Als je gaat backpacken heb je waarschijnlijk geen zin om de hele dag door te brengen op het strand. Dat is gelukkig ook helemaal niet nodig. Het eiland heeft enorm veel te bieden voor echte avonturiers. Zo is er ontzettend veel bebossing en zijn er mooie rivieren en watervallen te vinden. Mauritius was voorheen een echt vulkaneneiland. Inmiddels zijn de vulkanen niet meer actief, maar kunnen we nog wel genieten van de gebergtes die om het eiland heen liggen.

 

In Mauritius wordt er overwegend Frans gesproken. Dit terwijl de officiële taal van het eiland eigenlijk Engels zou moeten zijn. Gelukkig is het voor de locals geen probleem om Engels te spreken met toeristen.

 

Mustsee hotspots in Mauritius

 

Chamarel

 

Chamarel is een klein gebied in het zuidwesten van het eiland. Op het eerste gezicht lijkt dit gebied niet enorm bijzonder. Er is een klein dorpje in de plaats en dat lijkt ook alles te zijn. Schijn bedriegt! Chamarel is een ware trekpleister voor toeristen. In deze plaats vind je één van de mooiste natuurwonderen uit onze wereld: ‘the seven coloured earth’. Dit is een uniek landschap dat bestaat uit duinen in verschillende kleuren. Dit kleurenpalet is ontstaan door meerdere vulkanische uitbarstingen. In de grond zitten bepaalde metalen die bij oxidatie van kleur veranderen. Door de verschillende verhoudingen onder de grond ontstaat er een bijzonder landschap, een landschap in vele kleuren.

 

In Chamarel vind je tevens een geweldig contrast tussen rode rotsen, rood zand en groene beplanting. Dit contrast geeft je gegarandeerd kippenvel over je hele lichaam. Daarnaast vind je hier ook de meest indrukwekkende waterval van het eiland. Met een hoogte van maar liefst 100 meter is dit de hoogste waterval in Mauritius. Na je bezoek aan Chamarel mag je zeker niet vergeten om een drankje te doen in het kleine dorpje dat daar gelegen is. Chamarel staat bekend om vriendelijke locals die je graag wegwijs maken in hun favoriete woonplaats.

 

Grand Bassin (Ganga Talao)

 

Ganga Talao is voor de locals de belangrijkste plek op het eiland. Deze heilige plek wordt ook wel de Grand Bassin genoemd. Hier vind je een groot meer dat zich heeft genesteld in een krater van een uitgedoofde vulkaan. In Mauritius is de bevolking overwegend Hindoestaans. Op deze plek komen Hindoes samen om te mediteren en te bidden. Je vindt hier een verbluffend aantal heiligenbeelden en prachtige tempels. Ook als westerling is het mogelijk om je te laten zegenen. Dit is uiteraard niet verplicht. Je mag ook enkel genieten van de magische uitstraling van deze plek.

 

Weetje: bij Ganga Talao lopen er dikwijls apen rond die het mediteren en bidden ook wel héél interessant vinden. Dit levert vermakelijke situaties op.

 

Le Morne Brabant

 

Als Nederlander ervaar je direct een gevoel van ‘thuiskomen’ als je het woord Brabant langs de weg ziet staan. Le Morne Brabant heeft echter totaal niks met ons idee van Brabant te maken. Een bezoek aan deze plaats staat garant voor heel wat klimpartijen. Zorg dat je goede schoenen aantrekt als dit backpack avontuur van start gaat.

 

Le Morne Brabant is niets meer dan een grote rots vol lavagesteente op het uiteinde van Mauritius. Op de weg hiernaar toe geniet je van een geweldige ongerepte natuur. Echte plantenliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Langs de weg vind je zeer zeldzame planten die enkel in dit gebied van Mauritius voorkomen.

 

De klim naar het uiteinde van Mauritius is goed te doen. Er loopt een duidelijk pad naar de lavagesteente. Dan ben je er echter nog niet. Om helemaal aan de top te komen moet je pittige stukken klimmen. Klimmen over gevaarlijke rotsen en afwijken van het natuurlijke pad is enkel aan te raden als je over de nodige kennis en ervaring beschikt. Met slecht weer wordt het zelfs door de locals afgeraden en wordt het gebied afgesloten voor toeristen. Het is de klim echter wel waard! Als je op het puntje van de rots staat, geniet je van een prachtig uitzicht over het eiland. Aan de ene kant de ongerepte en groene natuur en aan de andere kant de zogenoemde ‘underwater waterfall’ waar Mauritius om bekend staat.